Tag Archives: off camera flash. wireless flash

At the Ted Adnan’s Portable Flash Workshop #21 @ Studio Mudio lah…

At the Ted Adnan’s Portable Flash Workshop #21 held at Studio Mudio, The Strand last Saturday…

Preparing to shoot after the theory part of the workshop...photo by Azman Hizam on the Kwanon

previewing images on the (no brand) D3...photo by Azman Hizam on the Kwanon

Sharing is caring, after everyone take their shots, we reviewed it together gether... photo by Azman Hizam on the Kwanon

In the workshop, everyone get to shoots and try out many techniques... photo by Azman Hizam on the Kwanon

I dontch really remember, but I think I was making jokes at Kwanon expenses, c'est la vie... photo by Azman Hizam on the Kwanon

Epa modelled for this edition of Ted Adnan's Portable Flash Technique Wokshop #21 lah...photo by Azman Hizam on the Kwanon

Taufik, my intern, listen attentively... photo by Azman Hizam on the Kwanon

A mirror is ALSO a reflector, if you dontch know ady... photos by Bakhtiar, my Assistant #1

A group photo, for posterity... photo by Bakhtiar, my #1 Assistant

A showcase of the participant work:

Photo by Jeff

Photo by Azman

Photo by Nizam

Photo by Izwas

..and last, but not least…

heheh, notice how the colours all appears to differs from each other? that’s what you get from jpegs files from different camera lah. The keyword that I emphasize is to practice, practice, and practice some more the technique leanrt in the workshop. After all, no amount of seminars, workshops, hardcopy or e-books that were read, Innernet discussion (which will degenerates into flaming and baiting mostly!) that one join or photography blog post (such as this one lah, with bad grammars and such lagi) that one read, if you dontch get off your rear end and practice what you learnt, everything will go to naught.

See? it’s all about you, yesh, _YOU_ practicing your skill, not ‘Ted Adnan’ teaching you how *winks*

That being said, if you wanna practice what you learn, do join me in an outing I am organising this Sunday on March 21st. It’s only open to past Ted Adnan’s workshop participants ajer. There will be a model involved, a MUA will be hired and my crew (consist of Bakhtiar the #1 Assistant and Taufik the Intern) and I will help you to practice what you’ve learnt.

How to join? Send your application to tedadnanworkshop@gmail.com lah with “I was a past workshop participant and I want to join March 21st outing with Ted Adnan” as the email header. Please mentioned which workshop you’ve joined and the dates oso lah. Dontch forget to put your contact number there oso!

Limited to 7 participants ajer.

Hurry!

*ahem*

*ahem*

Bila budak budak baru belajar fotografi dia akan beli kamera berjenama Kwanon™ dengan lensa ‘Ell” series bersama bukaan rongga apatur sebesar eff satu titik dua kononnya sebab “itu yang si jurufoto professional guna pakai untuk penghasilan gambar yang bagus serta berkualiti yang akan digemari oleh V, VIP”.

Budak-budak ni akan bercherita tentang perihal ‘bokeh’ dan ‘kesamaran latar belakang yang mengalihkan pandangan mata dari latar belakang yang burn out kaw-kaw (sebab pakai lensa “Ell” series dan bukaan rongga apatur yang besar dan fokusnya pula pada subjek yang kebetulan sengaja diletakkan membelakangkan puncha cahaya semulajadi iaitu matahari) kepada subjek, seperti lebih kurang begini lah hasilnya…

Kadang-kala, bila latar belakangnya adalah semak samun atau hutan belantara budak budak ini pulak akan menggunakan program imejan bernama ‘Fotoshop’ untuk letak kesan tona warna yang tawar lagi hambar dan diletakkan lagi satu ‘lapis’ kesan warna kemerahan atau ke-magenta-an kononya untuk menimbulkan ‘mood’. Kalau takder matahari sebab cuaca mendung misalnya akan diletakkan pula kesan pacharan sinar surya dan dikatakannya ini adalah ‘seni fotografi’. Budak budak lah katakan sukahati diaworang lah nak cakap apa kan? Kita orang tua nih duduk diam-diam ajer lah sebab tak pasal-pasal kena hambur nanti dan dituduh ‘dengki khianat’ pula padahal kita orang tua-tua ni (“orang-orang tua”?) pakai kereta berjenama Jepun bukan dari Jerman jadi apalah yang ndak budak-budak ni chemburukan kita orang ni?

Eh, dah pernah kena maki hamun dan hambur pun, kitaworang sabar ajer (kita orang pun pernah muda tapi kita respect sama senior dioworang yang kasik tunjuk ajer) lah tapi selama ni kita orang diam tak bermakna  kita lupa.

Walau machamana pun, seperti yang kita orang tua-tua dok cherita di dalam ceramah, cakap-cakap, perbicnhangan fotografi samada sechara formal atau santai atau melalui laman citramaya (yang tatabahasa tunggang langgang seperti yang anda tengah bacha ini)  akan bilang “tiada rahsia di dalam fotografi dan tiada undang-undang di dalam fotografi”.

Satu contoh perkongsian ilmu (yang tidak perlu pembayaran seminar RM380.00, atau workshop beramai-ramai satu kepala RM1,200.00 untuk ilmu yang boleh dikutip dari Innernet kalau tahu mana nak chari lah…) adalah dari seorang jurufoto (orang tua-tua jugak dia nih) bernama ‘Ted Adnan’. Dia ni amat gemar bermain lampu. Siang-siang panas matahari terik pun dia akan panggil satu crew berbelas-belas orang gaffer dengan gen-set dan berlori-lori peralatan untuk lawan cahaya matahari dan bikin balik kesan di dalam gambar seolah-olah macham rakaman gambar tersebut dibikin dengan cahaya matahari sahaja. Budak-budak tengok pun akan terchengang-chengan serta terpinga-pinga ke-heranan kerana hasilnya adalah ‘wal hasil balik asal!’

Old skool lah katakan.

Yang ramai tak tahu, sebenar-benarnya, cherita di atas itu semua ‘marketing’ ajer. TAKDER pun si “Ted Adnan” bikin kerja macham tuh (ada kalanya peralatan lampu studio akan kuar jugak tapi banyak indoor ajer) . si ‘Ted Adnan” nih, suka bermain-main dengan  lampu denyar 2-3 bijik ajer untuk menghasilkan ‘mood’ tapi semestinya musti lampu denyar Nikon SB-800 dan Nikon SB-900 (budak budak yang tak main jenama Kwanon dan tak perchayakan lensa ‘Ell’ eff satu titik dua yang mahal harganya sebab dikatakan hanya ‘professional’ yang pakai; akan pakai Nikon SB-600 ajer..).

Nikon ni ada satu sistem penataan chahaya secara tanpa wayar yang bagus yang dinamakan ‘Nikon CLS’ di mana “C” di dalam ”CLS” tu bukan Canon hatta Kwanon tetapi “creative” <— ingat kata dasar ni hahahah. Sistem ni bagus dari kedudukan kamera ajer sudah boleh mengawal kekuatan cahaya dari lampu denyar berkaitan (jenama Nikon model yang ada i-TTL sudah tentunya..) tanpa perlu bergerak ke arah lampu-lampu denyar tersebut berulangkali untuk menukar kekuatan lampu denyar tersebut. Budak-budak konfirm tak reti pakai sebab tu dia masuk kelas si “Ted Adnan” tapi malu punyer pasal sebab nampak ‘tak terer’ maka ada budak-budak tak nak join tapi itu lain cherita di lain hari lah.

Putri Sarah by The Sea...

Balik pada cherita perkongsian ilmu tuh, si “Ted Adnan” ni , melalui laman citramaya dia akan cheritalah tentang bagaimana chara persiapan peralatan, kedudukan lampu dan subjek serta keadaan cahaya untuk mendapatkan rakaman gambar yang dikehendaki. Kachang putih ajer, bilang si “Ted Adnan” ni. “Semua orang pun boleh bikin kalau kerja dia hari-hari amik gambar lah”.

“Penataan chahaya untuk gambar Putri ni kena lah dirakamkan semasa chahaya matahari sudah tidak kuat lagik yakni di waktu senjakala. Dengan menggunakan payung sebagai penuras, cahaya lembut yang terhasil dan datang dari sebelah kanan Putri akan menhasilkan kesan 3 dimensi pada wajah dan badan Putri. Satu lagi lampu denyar yang diletak di belakang Putri dari belakang akan menyinari rambut dan mengujudkan ‘pembahagian’ di antara rambut dan latar belakang yang kemerahan sebab matahari sudah hampir terbenam.”

“Penggunaan ISO yang rendah perlu supaya latar belakang tidak burn out kaw-kaw, tapi sebab cahaya sedia ada di belakang subjek sudah tidak kua tlagi bernandinkan chahaya di waktu tengahari, maka penggunaan kelajuan pengatup sudah memadai untuk kawal samada latarbelakang itu jadi lebih gelap (kelajuan pengatup tinggi) atau lagi cerah (kelajuan pengatup rendah).”

“Suka-suka you lah nak bikin machamana”, bilang si “Ted Adnan” sambil mengenyit mata.

Sekian.

SIla muat turun di sini jikalau anda mau menjadikan gambar “Putri Sarah By The Sea” sebagai screen saver komputer anda lah.

P.S. Nampak sangat ni entry blog yang masuk bakul angkat sendiri whoah hahahahahahahah

P.P.S. Member aku yang kerja dia art director kat sebuah ajensi pengiklanan bilang, di dalam erti kata lain, ini semua ‘marketing’ ajer *winks*